Sklep z akumulatorami online

Czujniki parkowania – opinie, montaż, czy warto?
Wyróżniony

14 listopad 2019
Czujniki parkowania – opinie, montaż, czy warto?

Niemalże wszystkie współczesne samochody wyposażone są w szereg czujników, elektronicznych zespołów i centralny komputer pokładowy. Ma to zapewnić bezpieczeństwo jazdy, ułatwić prowadzenie, podnosić komfort podróżowania. Jednym z często stosowanych rozwiązań są czujniki parkowania. Nawet jeżeli nie są zainstalowane fabrycznie, ich montaż nie musi być bardzo skomplikowany. Wybierając najprostsze czujniki cena nie jest wygórowana. Czy jednak warto zainwestować w takie rozwiązanie, jakie są opinie o czujnikach parkowania? Poznaj wady i zalety montażu tych nowoczesnych ułatwień w codziennej eksploatacji auta.

Najpopularniejsze czujniki parkowania - montaż

Popularne czujniki mają stosunkowo prosty. Składające się najczęściej z czterech do ośmiu elementów będących sensorami, zwykle w kształcie charakterystycznych kółeczek. Oprócz nich w skład zestawu wchodzi sterownik - jednostka centralna przetwarzająca i interpretująca sygnały. Zestaw najczęściej wyposażony jest w głośnik i sygnalizator świetlny odległości lub wyświetlacz. W zależności od sposobu komunikacji, do czujników parkowania może być również dołączone kompletne okablowanie, albo też moduł komunikacji bezprzewodowej.

Wybrane modele czujników  mogą mieć zróżnicowane, jednak większość z nich zasadę działania opiera o emisję fal ultradźwiękowych. Jest to swoista echosonda. Jeśli chodzi o niefabryczne czujniki parkowania montaż przeprowadza się w zderzaku, najczęściej tylnym, choć oczywiście komplet również z przodu podnosi komfort użytkowania. Mogą być dopasowane kolorystycznie do zderzaka, dzięki czemu mimo wywiercenia dziur nie odznaczają się na nim. W przypadku czujników parkowania cena montażu może być mocno zróżnicowana, wszystko zależy od pojazdu oraz technologii sprzętu.

Wciąż jeszcze mniej popularnym rozwiązaniem na rynku są elektromagnetyczne czujniki parkowania. Mogą być łatwiejsze w montażu, niewidoczne na zewnątrz pojazdu. Ich skuteczność jest również porównywalna. Jeśli chodzi o takie czujniki  również jest mocno zróżnicowana. Także moduł centralny może posiadać sygnalizację dźwiękiem lub światłem. Powinny uruchamiać się automatycznie po włączeniu biegu wstecznego w przypadku czujników cofania.

Wykorzystanie czujników parkowania

Dobre czujniki parkowania będą nieodłącznym akcesorium dla wszystkich właścicieli dużych aut, zwłaszcza często parkujących w ciasnych przestrzeniach. To także spora pomoc dla osób dopiero poznających dany samochód, uczących się nim jeździć. Wybierając czujniki parkowania cena nie powinna być głównym kryterium. Najważniejsza jest niezawodność, by nie doszło do sytuacji, w której zdając się na system niejako asystujący w parkowaniu, auto ulega stłuczce z powodu niewłaściwej sygnalizacji.

Choć wykonywanie manewrów bazując jedynie na czujnikach parkowania opinie ma bardzo złe, niektórzy nawet nie patrzą w lusterka. Może mieć to uzasadnienie jedynie gdy system wyposażony jest także w szerokokątną kamerę parkowania. W innych przypadkach montaż czujników parkowania powinien być traktowany jako pomoc we właściwym wykonywaniu manewru, nie zaś zastąpienie zmysłów.

Jak zadbać o właściwe funkcjonowanie czujników parkowania?

Jeśli chodzi o ultradźwiękowe czujniki parkowania montaż poprawnie wykonany powinien gwarantować bezawaryjne użytkowanie. Należy jednak szczególnie dbać o czystość sensorów, by fale dźwiękowe nie napotykały udawanych przeszkód w postaci różnych zanieczyszczeń. Warto również weryfikować okresowo poprawność ich działania, by nie dać się zaskoczyć częściową awarią mogącą nawet doprowadzić do tragedii.

Czujniki komunikujące się bezprzewodowo powinny mieć wbudowany mechanizm autodiagnostyki. Podobnie powinno być z bardzie klasycznymi, zaawansowanymi czujnikami przewodowymi. Warto w ich przypadku sprawdzać także ciągłość przewodów, czy nie zostały gdzieś nadszarpnięte, wyszczerbione.

Jakie czujniki parkowania - opinie użytkowników i instruktorów

Montaż czujników może być szybki i stosunkowo łatwy, jednak wymagający przynajmniej podstawowych zdolności mechanicznych oraz elektrycznych. Jak znaleźć czujniki parkowania opinie o wybranym modelu? Sklepy internetowe oraz porównywarki cen dysponują nierzadko wieloma, często zweryfikowanymi opiniami użytkowników. Można także znaleźć opinie instruktorów nauki jazdy czy też doskonalących techniki. Traktują oni parking assistance, w tym również czujniki parkowania jako często bardzo przydatny gadżet.

Mimo iż czujników parkowania cena może wahać się w zakresie od kilkudziesięciu złotych, po nawet kilkaset, nie warto na takim akcesorium zbytnio oszczędzać. Trzeba zdawać sobie sprawę, że jeżeli postanowimy korzystać z niesprawdzonych, tanich rozwiązań, to ich ewentualne nieprawidłowe działanie przypłacić możemy dosyć kosztownym remontem pojazdu. Dlatego przed ostateczną decyzją sprawdź, polecane produkty i wybierz najlepiej wpasowujący się w Twoje potrzeby.

Zostaw swój komentarz

Najpopularniejsze produkty

  • Porównanie akumulatorów Bosch
    • wtorek, 03 październik 2017

    Niezawodne źródło energii dla każdego pojazdu: Akumulatory Bosch. Wraz z rosnącą liczbą elementów pojazdu poprawiających komfort i bezpieczeństwo użytkowników, zwiększa się zapotrzebowanie na energię elektryczną. Systemy aktywnego bezpieczeństwa jak ABS, ESP, ACC, funkcje komfortu: klimatyzacja, audio, nawigacja, elektryczna regulacja siedzeń, okien, lusterek, czy szyberdachu sprawiły, że obecne zapotrzebowanie samochodu na…

    Czytaj więcej
  • Akumulatory do kampera Exide
    • środa, 20 wrzesień 2017

    Zapewnij sobie bezpieczniejsze i dłuższe podróże dzięki odpowiednio dobranemu akumulatorowi W samochodach typu camper i przyczepach kempingowych bezpieczeństwo i wygoda zależą od zasilania elektrycznego wszystkich urządzeń. Energia potrzebna do przechowywania jedzenia, zapewnienia dopływu wody, pracy radia/GPS i ogrzewania/chłodzenia zwykle pochodzi z akumulatorów. Wiedząc, że dla utrzymania pojazdu w ruchu konieczne…

    Czytaj więcej
  • Prostownik Stef-pol EST-W300 12V 4A
    • poniedziałek, 02 październik 2017

    Prostownik Stef-pol EST-W300 12V 4A - prostownik przeznaczony jest do samoczynnego ładowania akumulatorów ołowiowo – kwasowych o napięciu 12V i pojemności 17 – 40Ah. Prostownik Stef-pol EST-W300 12V 4A Sprawdza się przy ładowaniu akumulatorów montowany w samochodach osobowych z silnikami benzynowymi.

    Czytaj więcej
  • Akumulatory YUASA EFB YBX 7000
    • wtorek, 19 wrzesień 2017

    Dzięki nowoczesnej technologii i wieloletniemu doświadczeniu akumulatory Yuasa spełniają oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Wysoka jakość, niezawodność pracy i nowatorskie rozwiązania technologiczne gwarantują dłuższą żywotność i komfort użytkowania pojazdów. Seria akumulatorów yuasa YBX7000 dedykowana jest do systemów start-stop bez systemu odzyskiwaniem energii z hamowania pojazdu.

    Czytaj więcej

Najnowsze porady eksperta

  • Wtryskiwacz: elektromagnetyczny czy piezoelektryk?
    • piątek, 06 grudzień 2019

    Wtryskiwacze zrewolucjonizowały świat silników wysokoprężnych diesla. Dzięki nim zmieniły się osiągi, moc silnika, jego mniej negatywny wpływ na środowisko. Stało się tak w dużej mierze właśnie przez zmianę sposobu dostarczania paliwa do komory spalania. Uzyskanie jeszcze lepszych wyników stało się możliwe dzięki zastąpieniu wtryskiwaczy elektromagnetycznych piezoelektrycznymi.

    Czytaj więcej
  • Pomoc drogowa – czy i kiedy warto skorzystać z jej wsparcia
    • środa, 04 grudzień 2019

    Kiedy wyjeżdżamy w trasę powinniśmy być zabezpieczeni. Należy mieć wszystkie niezbędne dokumenty, zapas prowiantu, a także kontakt do zaufanej firmy specjalizującej się w pomocy drogowej. Choć zawsze należy myśleć optymistycznie, zawsze może zdarzyć się nam podbramkowa sytuacja i będziemy musieli skorzystać z pomocy. Dobrze, kiedy udzieli nam jej profesjonalista.

    Czytaj więcej
  • Wybieramy pokrowce na siedzenia – jaki materiał będzie najlepszy?
    • środa, 27 listopad 2019

    Pokrowce na siedzenia to coraz popularniejsze rozwiązanie, zwłaszcza wśród tych spośród kierowców, którzy intensywnie eksploatują swoje pojazdy. Wybierając dla siebie określony typ tego akcesorium samochodowego, musimy wziąć pod uwagę (poza naszymi możliwościami finansowymi) przede wszystkim to, z jakiej tkaniny interesujące nas pokrowce zostały wykonane. Na rynku można najczęściej spotkać cztery warianty: okrycia poliestrowe, welurowe, wykonane z alcantary oraz z syntetycznej skóry. Przyjrzyjmy się wadom i zaletom każdego z tych rozwiązań.

    Czytaj więcej
  • Auto detailing - profesjonalna pielęgnacja samochodu
    • sobota, 16 listopad 2019

    Wśród wielu właścicieli samochodów auto detailing jest utożsamiany z myciem pojazdów. W praktyce jest to jednak o wiele szerszy zestaw czynności, który powinien być wykonywany wyłącznie przez wysoko wykwalifikowanych specjalistów. Aby prawidłowo zrealizować usługę tego typu niezbędny jest nie tylko profesjonalny sprzęt, ale również rzetelna wiedza na temat tego, w jaki sposób efektywnie pielęgnować delikatne lakiery czy łatwe w uszkodzeniu materiały znajdujące się w kokpicie. Przy spełnieniu tych warunków, prace auto detailingowe pozwalają na długo utrzymać nieskazitelny stan nowych samochodów oraz przywrócić stan pierwotny w przypadku pojazdów używanych.

    Czytaj więcej

News

  • Ile kosztuje wypożyczenie samochodu w Gdańsku?
    • sobota, 30 listopad 2019

    W Gdańsku działa wiele wypożyczalni samochodowych, które mogą zagwarantować swoim klientom profesjonalną obsługę. Z jakimi cenami musimy się wtedy liczyć?

    Czytaj więcej
  • FORTIS - Nowość na rynku akumulatorów w Polsce!
    • sobota, 16 listopad 2019

    Akumulatory wychodzące z nowoczesnych linii technologicznych cieszą się bardzo dużą popularnością wśród doświadczonych kierowców. Coraz częściej stawiają na nie również osoby początkujące. Nie jest to w żaden sposób dziwne, ponieważ takie akumulatory cieszą się dużą wydajnością, niezawodnością i zmniejszonym zużyciem energii. W związku z tym warto na nie postawić i mieć pewność, że nawet w przypadku bardzo złej pogody silnik w samochodzie osobowym nie odmówi kierowcom posłuszeństwa.

    Czytaj więcej
  • Najpopularniejsze modele samochodów na polskim rynku
    • niedziela, 03 listopad 2019

    Raporty na temat sprzedaży samochodów osobowych w Polsce publikowane są praktycznie każdego roku. Zestawienia te powstają na podstawie informacji pozyskanych z różnych źródeł. Niektóre z modeli pojazdów rejestrowanych przez osoby fizyczne cieszą się szczególną popularnością. Kiedy najbardziej opłaca się je kupić?

    Czytaj więcej
  • Najpopularniejsze modele Mercedesa – przegląd modeli
    • wtorek, 02 lipiec 2019

    Wzbudza pożądanie wielu miłośników luksusu, olśniewa swoją wyjątkową sylwetką, wywołuje podziw sportowym charakterem i zawsze jest w czołówce najbardziej wydajnych samochodów osobowych. Mercedes – reprezentant niemieckiej motoryzacyjnej jakości, który zachwyca nieustannie od lat 80. XIX wieku. Od tamtego czasu firma wyprodukowała miliony samochodów, każdego roku proponuje coraz lepsze modele, wyposażając je zarówno w nowoczesną technologię, jak też wysokiej jakości materiały. A które modele Mercedesa są dzisiaj tymi najpopularniejszymi? 

    Czytaj więcej

Jaki akumulator
 Akustrefa.pl - to artykuły, newsy i porady dotyczące wszystkiego co jest związane z akumulatorami i nie tylko. Swoją wiedzę o akumulatorach zdobywamy w praktyce. Na naszych stronach dowiecie się jaki akumulator kupić oraz gdzie kupić dobry akumulator. Przedstawiamy również ofertę największych producentów akumulatorów i prostowników na rynku.

Kontakt

Sklep stacjonarny
ul. Łozowa 90/94
61-443 Poznań
+48 690 940 134
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny otwarcia
Pn.-Pt. 8:30-19:00
Sobota 9:00-14:00
Niedziela 9:00-14:00

Jak do nas dojechać?