Czujniki parkowania – opinie, montaż, czy warto?

14 listopad 2019
Czujniki parkowania – opinie, montaż, czy warto?

Niemalże wszystkie współczesne samochody wyposażone są w szereg czujników, elektronicznych zespołów i centralny komputer pokładowy. Ma to zapewnić bezpieczeństwo jazdy, ułatwić prowadzenie, podnosić komfort podróżowania. Jednym z często stosowanych rozwiązań są czujniki parkowania. Nawet jeżeli nie są zainstalowane fabrycznie, ich montaż nie musi być bardzo skomplikowany. Wybierając najprostsze czujniki cena nie jest wygórowana. Czy jednak warto zainwestować w takie rozwiązanie, jakie są opinie o czujnikach parkowania? Poznaj wady i zalety montażu tych nowoczesnych ułatwień w codziennej eksploatacji auta.

Najpopularniejsze czujniki parkowania - montaż

Popularne czujniki mają stosunkowo prosty. Składające się najczęściej z czterech do ośmiu elementów będących sensorami, zwykle w kształcie charakterystycznych kółeczek. Oprócz nich w skład zestawu wchodzi sterownik - jednostka centralna przetwarzająca i interpretująca sygnały. Zestaw najczęściej wyposażony jest w głośnik i sygnalizator świetlny odległości lub wyświetlacz. W zależności od sposobu komunikacji, do czujników parkowania może być również dołączone kompletne okablowanie, albo też moduł komunikacji bezprzewodowej.

Wybrane modele czujników  mogą mieć zróżnicowane, jednak większość z nich zasadę działania opiera o emisję fal ultradźwiękowych. Jest to swoista echosonda. Jeśli chodzi o niefabryczne czujniki parkowania montaż przeprowadza się w zderzaku, najczęściej tylnym, choć oczywiście komplet również z przodu podnosi komfort użytkowania. Mogą być dopasowane kolorystycznie do zderzaka, dzięki czemu mimo wywiercenia dziur nie odznaczają się na nim. W przypadku czujników parkowania cena montażu może być mocno zróżnicowana, wszystko zależy od pojazdu oraz technologii sprzętu.

Wciąż jeszcze mniej popularnym rozwiązaniem na rynku są elektromagnetyczne czujniki parkowania. Mogą być łatwiejsze w montażu, niewidoczne na zewnątrz pojazdu. Ich skuteczność jest również porównywalna. Jeśli chodzi o takie czujniki  również jest mocno zróżnicowana. Także moduł centralny może posiadać sygnalizację dźwiękiem lub światłem. Powinny uruchamiać się automatycznie po włączeniu biegu wstecznego w przypadku czujników cofania.

Wykorzystanie czujników parkowania

Dobre czujniki parkowania będą nieodłącznym akcesorium dla wszystkich właścicieli dużych aut, zwłaszcza często parkujących w ciasnych przestrzeniach. To także spora pomoc dla osób dopiero poznających dany samochód, uczących się nim jeździć. Wybierając czujniki parkowania cena nie powinna być głównym kryterium. Najważniejsza jest niezawodność, by nie doszło do sytuacji, w której zdając się na system niejako asystujący w parkowaniu, auto ulega stłuczce z powodu niewłaściwej sygnalizacji.

Choć wykonywanie manewrów bazując jedynie na czujnikach parkowania opinie ma bardzo złe, niektórzy nawet nie patrzą w lusterka. Może mieć to uzasadnienie jedynie gdy system wyposażony jest także w szerokokątną kamerę parkowania. W innych przypadkach montaż czujników parkowania powinien być traktowany jako pomoc we właściwym wykonywaniu manewru, nie zaś zastąpienie zmysłów.

Jak zadbać o właściwe funkcjonowanie czujników parkowania?

Jeśli chodzi o ultradźwiękowe czujniki parkowania montaż poprawnie wykonany powinien gwarantować bezawaryjne użytkowanie. Należy jednak szczególnie dbać o czystość sensorów, by fale dźwiękowe nie napotykały udawanych przeszkód w postaci różnych zanieczyszczeń. Warto również weryfikować okresowo poprawność ich działania, by nie dać się zaskoczyć częściową awarią mogącą nawet doprowadzić do tragedii.

Czujniki komunikujące się bezprzewodowo powinny mieć wbudowany mechanizm autodiagnostyki. Podobnie powinno być z bardzie klasycznymi, zaawansowanymi czujnikami przewodowymi. Warto w ich przypadku sprawdzać także ciągłość przewodów, czy nie zostały gdzieś nadszarpnięte, wyszczerbione.

Jakie czujniki parkowania - opinie użytkowników i instruktorów

Montaż czujników może być szybki i stosunkowo łatwy, jednak wymagający przynajmniej podstawowych zdolności mechanicznych oraz elektrycznych. Jak znaleźć czujniki parkowania opinie o wybranym modelu? Sklepy internetowe oraz porównywarki cen dysponują nierzadko wieloma, często zweryfikowanymi opiniami użytkowników. Można także znaleźć opinie instruktorów nauki jazdy czy też doskonalących techniki. Traktują oni parking assistance, w tym również czujniki parkowania jako często bardzo przydatny gadżet.

Mimo iż czujników parkowania cena może wahać się w zakresie od kilkudziesięciu złotych, po nawet kilkaset, nie warto na takim akcesorium zbytnio oszczędzać. Trzeba zdawać sobie sprawę, że jeżeli postanowimy korzystać z niesprawdzonych, tanich rozwiązań, to ich ewentualne nieprawidłowe działanie przypłacić możemy dosyć kosztownym remontem pojazdu. Dlatego przed ostateczną decyzją sprawdź, polecane produkty i wybierz najlepiej wpasowujący się w Twoje potrzeby.

Zostaw swój komentarz

Polecane

  • Akumulatory Centra Strong i Power PRO HVR
    • środa, 20 wrzesień 2017

    Przy dzisiejszej globalizacji rynków, szybka dostawa towarów to podstawa funkcjonowania wielu biznesów. Dlatego właściciele dużych flot pojazdów, bacznie moniotują koszty stałe, które decydują o konkurencyjności na rynku. Każda przerwa w dostawie towaru spowodowana niesprawnością samochodu to niezadowolenie klientów i lawina dodatkowych problemów związana z karami, zmarnowanym czasem i nie tylko.…

    Czytaj więcej
  • Optima Yellow Top stworzony do najcięższych zastosowań
    • poniedziałek, 13 listopad 2017

    Akumulatory Optima Yellow Top zostały zaprojektowane z myślą o ekstremalnych warunkach pracy. Niezależnie od tego, czy twój samochód ma odtwarzać maksymalnie głośną muzykę, czy też znosić trudy jazdy terenowej, musisz dysponować wyjątkowo wytrzymałym akumulatorem. Akumulatory Optima z opatentowaną technologią Spiralcell obsłużą najtrudniejsze cykle robocze, a ponadto są wyjątkowo odporne na…

    Czytaj więcej
  • Akumulatory Bosch S5
    • wtorek, 03 październik 2017

    Akumulator Bosch S5 - pakiet energii zapewniający bezpieczeństwo rozruchu i dostaw prądu. Większy prąd rozruchu i większa pojemność oznaczają większą rezerwę mocy i większą niezawodność dostaw energii do elektrycznych elementów wyposażenia dodatkowego w pojeździe. A to właśnie jest dla wymagającego klienta najważniejszym argumentem przy wyborze nowego akumulatora. Akumulator Bosch S5…

    Czytaj więcej
  • Akumulatory Bosch T5 - T4 - T3: z myślą o profesjonalistach
    • wtorek, 03 październik 2017

    Akumulatory Bosch T5 - T4 - T3: z myślą o profesjonalistach. Przed samochodami użytkowymi stawia się najwyższe wymagania odnośnie zasilania. Akumulatory T5, T4 i T3 firmy Bosch są specjalnie zaprojektowane aby sprostać wymaganiom stawianym przez wszystkie odbiorniki elektryczne samochodów użytkowych zapewniając pewny rozruch i komfortową podróż nawet w niekorzystnych warunkach.…

    Czytaj więcej

Najnowsze porady eksperta

  • Statyczny rozkład masy w samochodzie sportowym.
    • czwartek, 23 styczeń 2020

    Bardzo ważną rzeczą przy samochodu sportowego jest rozkład masy statycznej i procent masy krzyżowej. Dlaczego? Czasami samochód może być nadsterowny lub podsterowny przy skręcie tylko w jedną stronę. To może denerwować. Przy próbach zmiany tego stanu rzeczy nic nie działało. Chociaż wiele różnych konfiguracji mogło spowodować tę sytuację, prawdopodobną przyczyną jest nadmierna waga krzyżowa.

    Czytaj więcej
  • Jak poznać przebieg auta i uniknąć oszustwa?
    • czwartek, 16 styczeń 2020

    Przebieg jest jednym z najważniejszych parametrów pojazdu, na jakie zwracają uwagę potencjalni kupujący. Bardzo często osoby zainteresowane kupnem auta, są w stanie zapłacić bardzo dużo, jeśli samochód nie ma dużego przebiegu. Nic w tym dziwnego, ponieważ niski przebieg oznacza niskie zużycie wielu elementów, mniejsze ryzyko awarii, itp. Niestety takie zainteresowanie przebiegiem stwarza duże pole do popisu dla oszustów, którzy chętnie cofają liczniki po to, aby oszukać kupujących i otrzymać więcej pieniędzy za samochód, który jest wart znacznie mniej.

    Czytaj więcej
  • Zatankowanie nieprawidłowego paliwa - co robić?
    • czwartek, 16 styczeń 2020

    Mimo, że zatankowanie nieprawidłowego paliwa wydaje się być dziwną, a nawet śmieszną sytuacją, zdarzają się przypadki, w których kierowcy w wyniku własnego niedopatrzenia lub roztargnienia, tankują olej napędowy do aut z silnikami benzynowymi czy też benzynę do pojazdów wyposażonych w silniki diesla. Dobrze, jeśli tankujący zorientuje się, że popełnił błąd, jeszcze przed uruchomieniem pojazdu. Dzięki temu koszt naprawy takiego błędu i przywrócenia pojazdu do działania, nie będzie wysoki.

    Czytaj więcej
  • Historia pojazdu GOV
    • sobota, 21 grudzień 2019

    Kupno używanego samochodu lub motocykla to spora odpowiedzialność. Warto przed taką transakcją poznać historię danego pojazdu, na szczęście nie jest to zbyt trudne. Rozwiązaniem jest historia pojazdu GOV. Posługując się takimi informacjami zainteresowani dowiedzą się, czy dane podane przez dotychczasowego właściciela są poprawne czy też jednak coś jest z nimi nie tak. Jeśli ktoś chce się zapoznać z historią pojazdu powinien znać jego numer VIN, w przeciwnym wypadku mu się to po prostu nie uda. 

    Czytaj więcej

News

  • Akumulatory Moretti I-GEL z wyświetlaczem
    • wtorek, 21 styczeń 2020

    Firma Moretiti zajmuje się produkcją i sprzedażą części zamiennych oraz tuningowych do motorowerów, skuterów, ouadów i motocykli. A także produkuje i prowadzi dystrybucję akumulatorów do samochodów. Dużym zainteresowaniem klientów cieszą się akumulatory I-GEL (żelowe) i akumulatory z LCD - wyświetlaczem, informujące kierowcę o niskim poziome napięcia. Dostępne są akumulatory Moretti AGM i kwasowo-ołowiowe.

    Czytaj więcej
  • Gdzie zakupić akumulatory Volt?
    • wtorek, 21 styczeń 2020

    Akumulatory Volt  są bardzo dobrze znane na polskim rynku motoryzacyjnym, głównie ze względu na to, iż są produkowane w Polsce. Proceder ten został zapoczątkowany już w 2012 roku, a marka cały czas się rozwija, stawiając na coraz to nowsze wyroby. Akumulatory znajdują zastosowanie w coraz większej ilości pojazdów oraz maszyn. Istotne jest to, iż są produkowane zgodnie z wymogami ekologicznymi, a więc swoją konstrukcją oraz działaniem nie zagrażają środowisku. Na uwagę zasługuje ich łatwy montaż, bezawaryjność oraz różnorodność wyboru.

    Czytaj więcej
  • iParts.pl - Lider na rynku sprzedaży części samochodowych przez Internet
    • poniedziałek, 13 styczeń 2020

    Rynek motoryzacyjny pełen jest sklepów z częściami samochodowymi. Jednak profesjonalizm, szeroka oferta i atrakcyjne ceny, nawet do 40% niższe niż u konkurencji to cechy wyróżniające iParts. Także jeżeli chodzi o sklep iParts, opinie mówią o fachowej obsłudze, sprawdzonej jakości i szybkiej wysyłce. Szeroki wybór kategorii, czytelny proces zakupu, rzetelna i profesjonalna pomoc sprzedawców. Czym jest sieć sprzedaży części samochodowych iParts, jej historia? Jak wygląda kwestia promocji - kiedy iParts kod rabatowy może zadziałać?

    Czytaj więcej
  • Oferta na 102%, czyli atrakcyjny leasing dla klientów marki Dacia
    • środa, 08 styczeń 2020

    Leasing to nadal jedna z najpopularniejszych form wsparcia finansowego, z której korzystają przede wszystkich przedsiębiorcy. Samochody to obok sprzętu komputerowego i maszyn budowlanych najczęściej wybierany produkt przez leasingobiorców. Ponadto na rynku pojawią się nowe warianty, a jednym z nich jest leasing 102%. Przyjrzyjmy się zatem, czym cechuje się to rozwiązanie i dlaczego zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników.

    Czytaj więcej

Nowości na rynku akumulatorów

  • Akumulatory VOLT EFB
    • czwartek, 16 styczeń 2020

    Akumulatory VOLT podzielone są przez producenta na różne serie, które różnią się od siebie poszczególnymi właściwościami oraz parametrami technicznymi. Z racji tego trzeba wziąć pod lupę wszystkie dostępne możliwości, aby mieć pewność, że dany akumulator spisze się poprawnie w nowoczesnych pojazdach, z dostępem do rozbudowanych systemów. Jeśli będzie się szukało odpowiedniego urządzenia rozruchowego do pojazdów z systemami Start-Stop, warto wziąć pod uwagę akumulatory VOLT EFB.

    Odsłony: 52 Czytaj więcej
  • Akumulatory VOLT Silver Premium
    • czwartek, 16 styczeń 2020

    Akumulatory VOLT Silver Premium zostały stworzone przez najlepszych inżynierów, dlatego są przystosowane do pracy w ekstremalnych warunkach pogodowych. Jeśli ktoś wybiera się na długą podróż samochodową w okresie zimowym, powinien wyposażyć swoje auto właśnie w takie urządzenie rozruchowe. Tym samym zwiększa się własne szanse na to, iż w trakcie takiej podróży nie będzie trzeba wymieniać akumulatora na inny. Urządzenia z tej serii cechują się niewyobrażalną solidnością, gwarantują również doskonały rozruch silnika, nawet przy minusowych temperaturach. Jeśli kierowca nie wyobraża sobie sezonu zimowego bez swojego auta, powinien zdecydować się na skorzystanie z takiego rozwiązania.

    Odsłony: 50 Czytaj więcej
  • Akumulatory VOLT High Performance
    • sobota, 18 styczeń 2020

    Marka VOLT Baterrien obecna na rynku polskich akumulatorów od 2012 roku to wynik wieloletniego doświadczenia w branży produkcji i sprzedaży różnego typu baterii. Akumulatory VOLT High Performance są linią produktów przeznaczonych do szczególnie wymagających pojazdów, które potrzebują pewnego i mocnego źródła zasilania. Poznaj właściwości akumulatorów VOLT klasy premium i wybierz produkt w pełni dopasowany do Twoich potrzeb.

    Odsłony: 44 Czytaj więcej
  • Akumulatory VOLT Energy Dual
    • sobota, 18 styczeń 2020

    Firma VOLT to polski producent wysokiej klasy akumulatorów o szerokim spektrum zastosowań, który działa na rynku od 2012 roku. W swojej ofercie ma akumulatory do wszystkich typów samochodów - zarówno osobowych jak i ciężarowych, a także do ciągników i maszyn rolniczych oraz łodzi, przyczep kempingowych czy kamperów. Dzięki zachowaniu najwyższych standardów produkcji, akumulatory VOLT charakteryzują się ponadprzeciętną jakością, wysoką żywotnością oraz bezawaryjnością, co w połączeniu z konkurencyjnymi cenami zapewnia firmie bardzo silną pozycję na rynku.

    Odsłony: 43 Czytaj więcej

Nowości na rynku prostowników

  • Ładowarka Stef-pol EST-518 24V 12,5A
    • wtorek, 03 październik 2017

    Ładowarka Stef-pol EST-518 24V 12,5A - przeznaczone są do samoczynnego ładowania akumulatorów bezobsługowych, żelowych i ołowiowo – kwasowych o napięciu 24V i pojemności 34 ÷ 120Ah. Ładowanie akumulatorów tymi ładowarkami gwarantuje pełne naładowanie akumulatora jak i przedłużenie jego żywotności. Ładowarki EST od innych ładowarek wyróżnia to, że po osiągnięciu właściwego napięcia przez akumulator układ nie rozłącza ładowarki, od tego momentu na akumulatorze podtrzymywana jest stała wartość napięcia, jest to korzystne dla akumulatora. Ładowanie akumulatorów tą ładowarką spełnia oczekiwania użytkownika jak i producenta akumulatorów.

    Odsłony: 626 Czytaj więcej
  • Ładowarka Stef-pol EST-524 12V 30A
    • wtorek, 03 październik 2017

    Ładowarka Stef-pol EST-524 12V 30A - Automatyczna ładowarka EST przeznaczona jest do samoczynnego ładowania akumulatorów bezobsługowych, żelowych i ołowiowo-kwasowych o napięciu 24V i pojemności 74 ÷ 400Ah. Zaletą i wyróżnieniem ładowarki automatycznej EST jest to, że po osiągnięciu właściwego napięcia przez akumulator układ nie rozłącza ładowarki, od tego momentu na akumulatorze podtrzymywana jest stała wartość napięcia. Ładowanie tymi ładowarkami zapobiega intensywnemu gazowaniu akumulatora przedłużając jego żywotność.

    Odsłony: 632 Czytaj więcej
  • Ładowarki CTEK
    • środa, 20 wrzesień 2017

    Jest to najlepszy w Europie model ładowarki do akumulatorów, trzykrotny laureat nagrody "Best in Test, używany przez najważniejsze firmy motoryzacyjne, jako podstawowy model ładowarki stosowanej w ich pojazdach. ŁadowarkiCTEK są zalecane do wszystkich rodzajów akumulatorów kwasowo-ołowiowych, w tym elektrolitowych, bezobsługowych, żelowych, wapniowo-wapniowych oraz AGM.

    Odsłony: 618 Czytaj więcej
  • Ładowarka Stef-pol EST-513 36V 2,5A
    • wtorek, 03 październik 2017

    Ładowarka Stef-pol EST-513 36V 2,5A - przeznaczone są do samoczynnego ładowania akumulatorów bezobsługowych, żelowych i ołowiowo – kwasowych o napięciu 36V i pojemności 17 ÷ 30Ah. Ładowanie akumulatorów tymi ładowarkami gwarantuje pełne naładowanie akumulatora jak i przedłużenie jego żywotności. Ładowarki EST od innych ładowarek wyróżnia to, że po osiągnięciu właściwego napięcia przez akumulator układ nie rozłącza ładowarki, od tego momentu na akumulatorze podtrzymywana jest stała wartość napięcia, jest to korzystne dla akumulatora. Ładowanie akumulatorów tą ładowarką spełnia oczekiwania użytkownika jak i producenta akumulatorów.

    Odsłony: 640 Czytaj więcej

Dobierz akumulator min

Kupno akumulatora może i specjaliście w tej dziedzinie przysporzy wielu problemów. Ilość marek produkujących akumulatory potrafi szokować. Wiadomo, że ile osób, tyle opinii. Jeżeli chcesz poznać rzetelne, sprawdzone informacje oraz poznać zdanie fachowców w dziedzinie akumulatorów jesteś we właściwym miejscu!

jaki akumulator

Na portalu oprócz tego, jaki akumulator czy prostownik będzie dla nas najlepszy dowiemy się, które sklepy są najbardziej profesjonalne i zawsze służą fachową poradą. Jesteśmy tu po to by kupno nowego akumulatora i prostownika było proste i możliwe w najkorzystniejszej na rynku cenie. 

Prostowniki - Ładowarki - podstrony